04.11.2023

Odsherreds børn og unge beskæftiger sig med identitet under litteratur- og læsefestivalen

Det handler ikke om mig, mig, mig men om dig og mig, og hvordan vi ser os selv i lys af klasse, køn og etnicitet, når ’Odsherred læser’ løber af stablen i uge 45 og 46.

Danmarks største litteratur- og læsefestival for børn og unge åbner mandag den 6. november 2023 i Odsherred. Temaet er identitet, og Odsherreds børn og unge skal møde forfattere, der personligt og kunstnerisk stiller menneskets dybeste spørgsmål: Hvem er jeg, og hvad vil det sige at være menneske - i forhold til dig, i forhold til samfundet - og i forhold til teknologien.

Revolution på Campus Odsherred
På Campus Odsherred skal eleverne skrive noveller med hjælp fra kunstig intelligens, og de skal møde Glenn Bech, der netop har vundet Politikens litteraturpris for manifestet ”Jeg anerkender ikke længere jeres autoritet”, som er et opgør med den kulturelle overklasse.

”Vi har inviteret Glenn Bech, fordi rigtig mange unge på landet kan identificere sig med hans kritik af klassesamfundet,” siger festivalleder Anne-Marie Donslund. ”Det kan godt være, at Politikens læsere elsker at blive basket af unge digtere fra underklassen, mens de drikker Campari, men det er efter min mening her i provinsen, at han for alvor kommer til sin ret. Det er her, han rammer de unge, der vokser op i samme vilkår som ham selv, det er her ”revolutionen” skal starte.”

”Vi ønsker selvfølgelig ikke en væbnet revolution, men vi ønsker at ruste Odsherreds børn og unge til at kunne tage taktstokken i deres eget liv,” siger Anne-Marie Donslund. ”Der er litteratur sindssygt vigtig. Ikke nok med at børn og unge kan spejle sig i bøgerne på en måde, hvor man – modsat de sociale medier - kommer under huden, de bliver også klogere og dygtigere af at læse.”

Kulturpolitiske ambitioner i Odsherred
Det er ikke tilfældigt, at Danmarks største læse- og litteraturfestival for børn og unge finder sted i Odsherred.

Odsherred har en stærk tradition for at lade områdets børn og unge møde kulturen – og udfolde sig i den i forskellige former. Den bagvedliggende erkendelse er, at børn og unge ikke i tilstrækkeligt omfang møder de litterære tilbud naturligt på deres vej. Derfor ligger der også et ansvar for at skabe steder, hvor de har mulighed for at opleve litteraturen og dens univers.

Med hjælp fra litteraturen vil Odsherred Kommune øge elevernes forståelse for værdien af mangfoldighed, der vil skabe et fundament for et godt undervisningsmiljø og styrke elevernes selvtillid og selvværd.

Sjove sponsorater
Blandt årets sjoveste sponsorater er Copenhagen Pride, der inviterer vinderklassen af LGBT- novellekonkurrencen på rundtur i København. Og så er der Arbejdermuseet, der giver en anden vinderklasse en særrundvisning i Tove Ditlevsens fodspor.  

Lokalt har isfirmaet Isøre Is fra Odsherred sponsoreret is til den 3. klasse, der læser flest sider på en måned, og Vig Bio giver en biograftur til vinderen af booktrailerkonkurrencen.

Derudover har alle store forlag doneret bøger som præmier, og Dragsholm Sparekasse giver bøger til dagplejere og vuggestuer. Nordeafonden, Sparinvest og Statens Kunstfond har støttet festivalen økonomisk.

Transformation og dialogkaffe
Salina Schjødt Larsen er en af hovednavnene i årets festival. Hun debuterede som Bjarke Schjødt Larsen og sprang ud som transkønnet for nogle år siden. Salina skal holde foredrag for børnene om bøgerne. For de voksne til læsekonferencen vil hun også fortælle om sin transformation i lyset af livet som forfatter.

Et andet hovednavn er Ôzlem Cekic, der p.t. er aktuel i Vild med Dans. Özlem skal holde foredrag ved læsekonferencen for lærere torsdag den 9. november kl. 18.30. Hun er børnebogsforfatter og tidligere folketingsmedlem, men er især kendt for Brobyggerne og dialogkaffen, som hun tager ud og drikker med politiske modstandere.

”Med Özlem ønsker vi at vise, at litteratur og dialog hører sammen. Når vi taler sammen, lytter og lærer hinandens historier at kende, så går vi ikke i krig,” siger festivalleder Anne-Marie Donslund. ”Litteraturen forebygger ufred og er vigtigere end nogensinde før.”

Odsherred Læser er et fælles samarbejde mellem kommunen og dens skoler, dagtilbud, kulturinstitutioner, kirker, erhverv og frivillige. Det samlede program kan ses her.

Ændringer i programmet:
Rebecca Bach-Lauritsen er blevet syg. I stedet kommer Anne Sofie Hammer (Villads fra Valby) i 0.-2. klasse. Og den prisvindende Tina Sakura kommer til læsekonferencen for pædagoger og dagplejere.

Tomas Lagermand Lundme har været ude for et trafikuheld, og hans foredrag og huskunstnerworkshop er udskudt til februar.

Kontakt:
Festivalleder Anne-Marie Donslund, 61 15 36 76, anmdo@odsherred.dk