Forfatter Lene Kaaberbøl modtager elevernes tegninger af hekse, tv. festivalleder Anne-Marie Donslund
09.11.2022

Læsning giver mental sundhed

Litteratur- og læsefestivalen Odsherred Læser, som er Danmarks største, er med til at sætte kommunen på landkortet og øge unges lyst til at uddanne sig.

Hvad betyder litteratur- og læsefestivalen Odsherred Læser, som er Danmarks største af sin art og omfavner alle børn og unge fra 0 til 20 år i kommunen, både børn i specialskoler, friskoler og kommuneskoler og såmænd også den håndfuld, som bliver hjemmeundervist?

Det har vi spurgt festivallederen gennem alle 11 år og initiativtager til festivalen, kulturkonsulent i Odsherred Kommune og forfatter, Anne-Marie Donslund, som ved festivalens åbning mandag den 7. november 2022 i uge 45 ellers havde travlt med at få de sidste aftaler på plads med gæster og forfattere.

Brander kommunen og skolerne

- Læsefestivallen er med til at brande vores kommune og dermed forhåbentlig tiltrække nye borgere og flere børn og unge, indleder Anne-Marie Donslund, som tilbage i 2010 fik en henvendelse fra børnebiblioteker Helle Schønemann på Odsherred Bibliotek om at stå for et børneforfatterarrangement. Hun sprang til, men med den option, at det ikke bare skulle være en enkeltstående begivenhed, men simpelthen en festival – en litteratur- og læsefestival. Festivalen er også med til at brande kommunens skoler og dagtilbud, både i forhold til rekruttering og i forhold til forældrene.

- Idéen faldt øjeblikkelig i god jord, og vi fik rigtig fin opbakning fra ikke bare biblioteket, men også fra skolerne og fra Vig Bio og andre af vores kulturinstitutioner, som gennem alle årene har været med, siger Anne-Marie Donslund om starten på det, der i dag udgør en omfattende festival for op mod et par tusinde børn og unge i alle dagtilbud, skoler og gymnasiet. Festivalen er således i dag så indarbejdet i årshjulene rundt omkring, at den også indgår i skolernes årsplaner, og festivalen har et enestående godt samarbejde med skolerne og skoleadministrationerne om festivalen.

Fra kirker til observatorier

Programmer omfatter op mod hundrede forskellige oplevelser, der omfatter så forskellige aktører og arrangører som biograf, kirker, observatorium, teater, museer, lokaltog, gallerier læsehunde med videre.

Og som nærmest næsten ikke handler om at sidde og læse bøger, men opleve litteratur på et væld af andre måder: fra højtlæsning, hvor større elever læser for små elever, til forfattermøder og oplæsning ved dem, bogkasser, brætspil, skriveworkshop, stjernekikkeri, fantasiværksted og eventyrrejse, poetiske skovture, hekseworkshop, workshops for lærere, gymnasielærere, skolepædagoger, pædagoger og dagplejere, besøg i folke- og friskoler af huskunstnere og meget mere.

En flot, farverig, blandet og broget buket, bundet med omhu og sjæl og målrettet de enkelte alders- og klassetrin og målgrupper af den styregruppe, som sammen med festivallederen år efter år står for det helt unikke tilbud til alle børn og unge.

Nyt tema hvert år

Hvert år har sit tema. I år er temaet det fantasy, sci-fi og eventyr. Næste år bliver det identitet og lyrik.

Anne-Marie Donslund bruger meget tid på at tilrettelægge festivalen, som kan realiseres takket være tilskud og støtte ikke bare fra Odsherred Kommune, men fra en lang række samarbejdspartnere, fonde, forlag, sponsorer, kirker og kulturinstitutioner og frivillige ildsjæle. Børn-, Unge og Uddannelsesudvalget har således givet 50.000 kroner til festivalen, og samme beløb har Vækst- og Udviklingsudvalget givet. Derudover er der indhentet cirka en halv million kroner til festivalen i eksterne midler.

Gavner mental sundhed

- Læsning er godt, fordi vi ved at læse kan opleve nye og andre måder at se verden på, vi får nye og andre oplevelser, som vi måske kan bruge og identificere os med. At beskæftige sig med læsning og litteratur er også at opleve en ro, en fordybelse i en tid, hvor alt muligt helt skal fixes eller klikkes eller fortælles på 15 sekunder. Og så er litteratur rigtig godt for den mentale sundhed, som er udfordret i disse år, hvor så mange unge oplever mistrivsel, understreger Anne Marie Donslund, der også er leder af Kulturregion Midt- og Vestsjællands Forfatterskole for unge.

- Og bliver du glad for læsning og litteratur, så bliver det også nemmere for dig og du får mere lyst til at søge viden og uddanne dig, så man kan godt sige, at bagtanken med festivalen er at give vores børn og unge lysten til at uddanne sig, påpeger Anne Marie Donslund.

Sammen med flere af hendes kolleger i Kultur og Fritid i Odsherred Kommune står hun i ugerne op til festivalen for at tilrettelægge de praktiske detaljer, og det er både logistiske udfordringer som at booke og arrangere kulturregionens kulturbusser for at hente og bringe skoleklasser til arrangementer, at holde kontakt og følge op over for besøgsstederne og arrangørerne. Og at sørge for indkvartering af de forfattere, som i ugens løb gæster kommunen og kommer fra hele landet.

Gennem årene har nogle af de allerbedste børnebogsforfattere og illustratorer besøgt festivalen, bl.a. gennem Statens Kunstfonds huskunstnerordning, i år således bl.a. den populære sci-fi forfatter Nana Foss, Danmarks ukronede fantasydronning Lene Kaaberbøl, der står bag Vildheksen-serien og ”Skammerens Datter”, Ida-Marie Rendtorff, der kaldes børnenes klima-forfatter og mange andre.

Børn og unge i Odsherred skal have det bedste af det bedste, og selvom der ikke findes nogen opgørelser over, hvad de mange tusinde børn og unge, som gennem nu 11 år har nydt godt af festivalens mangfoldige oplevelser, er ingen vist i tvivl om et meget højt udbytte på oplevelsesskalaen, som lagrer sig i børnene.

Hvad festivallederens eget drive er, og hvad hun får ud af anstrengelserne?

- Jeg elsker litteratur i ordets bredeste betydning: det vil sige gode historier og finurlige oplevelser, og jeg sammensætter sådan set bare et program, jeg selv gerne ville deltage i, lyder det beskedent fra festivalleder Anne-Marie Donslund.

Forfatteren Lene Kaaberbøl modtager hekse-tegninger på Vig Skole Foto: Odsherred Kommune
Festivalleder Anne-Marie Donslund - her ved åbningen af festivalen i Vig Skoles aula Foto: Odsherred Kommune
Festivalleder Anne-Marie Donslund lige før åbningen af 2022-festivalen Foto: Odsherred Kommune
1 / 0

Forfatteren Lene Kaaberbøl modtager hekse-tegninger på Vig Skole